Kommunens webbplatser

Information till dig som funderar på att söka serveringstillstånd

Om du ska servera spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat behöver du söka ett serveringstillstånd, med vissa undantag.

Du behöver inte söka tillstånd om samtliga punkter nedan uppfylls:

  • avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer. Om ett tillfälle inträffar årligen betraktas det som återkommande och uppfyller inte kravet enstaka tillfälle.
  • sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
  • äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.

För att kunna beviljas ett serveringstillstånd måste den sökande:

  • vara personligt och ekonomiskt lämplig och ha kunskaper i alkohollagstiftningen.
  • verifiera hela finansieringen av en verksamhet.
  • ha rätt att disponera den lokal samt tillhörande lokaler och kök som sökande avser bedriva sin verksamhet i, serveringsstället.

Dessutom ställs krav på lokalen där serveringen ska ske och på att verksamheten inte kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa.
Det är ditt ansvar att se till att alla nödvändiga tillstånd finns. Du kan behöva söka andra tillstånd såsom:

Tänk på att om någon ska hjälpa dig med din ansökan behöver du skicka in en fullmakt. Fullmakten ger företrädande rätt att ta del av information och agera i ditt ställe.

Kunskapsprov

Den som söker serveringstillstånd ska avlägga ett kunskapsprov för att visa att hen har tillräcklig kunskap om alkohollagen. Kunskapsprov genomförs endast i samband med en ansökan eller anmälan och det är kommunen som bedömer vilka personer som behöver skriva kunskapsprovet. Reglerna gäller för samtliga serveringstillstånd.

Kunskapsproven är nationellt utformade av Folkhälsomyndigheten. Det finns olika kunskapsprov anpassat till det tillstånd du söker.

Vilket tillstånd ska jag söka?

För att veta vilket tillstånd du ska söka behöver du ha koll på vilket typ av sällskap och tillställning som ditt tillstånd ska avse. Nedan finner du information om de olika typerna.

Typ av sällskap och tillställning

Vilket tillstånd ska sällskapet gälla för?

  • Allmänheten (öppet för vem som helst)
  • Slutet sällskap (en begränsad krets av personer som har någon form av gemensamt intresse utöver evenemanget, exempelvis medlemmar i en förening eller en företagsfest.

Vilket typ av tillstånd behöver du?

  • Stadigvarande tillstånd (för verksamhet som bedrivs regelbundet eller permanent)
  • Tillfälligt tillstånd (för enstaka eller tidsbegränsade evenemang)

Tillståndstyper

Nedan hittar du de olika tillståndstyperna du kan söka.

Ett stadigvarande serveringstillstånd kan gälla tills vidare eller under en årlig återkommande period. Vid ansökan om stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap genomförs samma prövning av sökande som vid stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten.

Du som driver exempelvis en teaterverksamhet kan få serveringstillstånd för servering av vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck i foajén till en teater- eller konsertlokal. Det finns inga krav på att det samtidigt ska finnas matservering. Dock får alkoholservering endast ske i pausen i en pågående föreställning. Det är alltså inte tillåtet med alkoholservering före eller efter en föreställning.

Du kan ansöka om stadigvarande provsmakning i samband med din ansökan om stadigvarande serveringstillstånd. Båda ansökningarna görs via samma länk och hanteras som en gemensam del av ärendet.

Den som redan har ett stadigvarande serveringstillstånd kan tillsammans med andra tillståndshavare ansöka om att få utnyttja en gemensam serveringsyta. Ansvaret för hela serveringsytan är då gemensamt.

För att bli beviljad ett stadigvarande cateringtillstånd till slutet sällskap krävs att sökande har ett, av kommunen godkänt, kök för beredning och tillagning av mat. En förutsättning är att lokalen där serveringen äger rum för varje tillfälle anmäls och godkänns.

Om ni innehar ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten ska ni anmäla vilka tillfällen ni ska bedriva provsmakning av alkoholdrycker. Ni kan bara anmäla provsmakning för de drycker ni redan har serveringstillstånd för.

Den som tillverkar alkoholdrycker från råvaror som produceras på den egna gården och som har ett stadigvarande serveringstillstånd har rätt att, efter anmälan, vid tillverkningsstället erbjuda provsmakning av egenproducerade drycker.

Provsmakning avser endast en liten mängd, oftast motsvarande en matsked eller mindre. Vid provsmakning

Den som har ett stadigvarande tillstånd att servera spritdrycker har, efter anmälan, rätt att krydda spritdryck för servering som snaps i den egna serveringsrörelsen. Det handlar enbart om att som snaps kunna servera vad som i allmänt tal benämns brännvin, som har kryddats på restaurang enligt eget recept.

En anmälan om kryddning av snaps görs innan man kryddar spritdrycken. I anmälan ska det framgå vilken spritdryck samt vilka kryddor man avser att använda.

Om du vill förändra ditt nuvarande serveringstillstånd gällande serveringstid, serveringsyta eller serveringsdryck så ska du ansöka om en tillfällig eller permanent förändring.

Serveringstid

Du kan ansöka om en permanent eller tillfällig förändring av verksamhetens serveringstider. Normaltid för servering är 11:00-01:00. I vissa fall kan det förekomma senare serveringstider, exempelvis i samband med helg eller högtider.

Serveringsyta

Du kan ansöka om en permanent eller tillfällig förändring av verksamhetens serveringsyta.

Om du vill servera alkohol på din uteservering i anknytning till exempelvis en restaurang behöver tillstånd för denna. Tillståndet gäller tills vidare – du behöver alltså inte ansöka på nytt varje år då du öppnar upp din uteservering. Vid uteservering kan du behöva söka tillstånd hos polisen. För mer information om tillstånd för uteservering krävs i ditt fall kontakta polismyndigheten.

För att du ska få tillstånd krävs det att uteserveringen:

  • till största delen består av sittplatser vid bord
  • erbjuder servering av lagad mat
  • ligger i anslutning till din serveringslokal
  • är avgränsad på ett sätt som gör det tydligt för gästerna när de befinner sig på serveringen och utanför den
  • kan överblickas av serveringspersonalen

Serveringsdryck

Du kan ansöka om att permanent eller tillfälligt förändra utbudet av serveringsdrycker.

Tillståndshavaren ska anmäla den eller de personer som har utsetts att ansvara för serveringen av alkoholdrycker. Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden.

Vissa förändringar i din restaurangverksamhet måste anmälas till kommunen.

Exempel på detta är:

  • Förändringar i ägande och/eller styrelse
  • Upphörande av serveringstillstånd på egen begäran
  • Förändringar i kontaktuppgifter
  • Förändringar i verksamhet
  • Tillfälligt uppehåll

Tillfälliga tillstånd kan beviljas för maximalt 12 tillfällen per år eller för en enstaka sammanhängande period om max tre månader under ett kalenderår. Vid fler än 12 tillfällen per år anses evenemanget vara återkommande och då krävs i stället ett stadigvarande serveringstillstånd.

Ansökan ska vara skriftlig och lämnas till kommunen där serveringen ska bedrivas. Ansökan ska lämnas in i god tid innan evenemanget.

Om flera restauranger ingår i ett evenemang och önskar servera alkoholdrycker på en gemensam yta ska var och en av dessa ansöka om tillstånd. Detta förutsätter att varje sökande innehar ett eget tillfälligt serveringstillstånd för att ha möjligheten att kunna ansöka om gemensam serveringsyta.

Tillfälligt serveringstillstånd kan även ansökas för pausservering och provsmakning.

Följande gäller för detaljhandel och servering av folköl:

  • Inget serveringstillstånd krävs, men verksamheten där försäljning och servering av folköl sker måste anmälas till kommunen.
  • Lokalen måste vara godkänd som livsmedelslokal enligt livsmedelslagen.
  • Egenkontrollprogram krävs, där rutiner för servering och försäljning ska finnas.
  • Särskild tillsyn genomförs för att:
    • Undvika servering till underåriga
    • Förhindra försäljning till märkbart berusade personer
    • Upprätthålla ordning och nykterhet på platsen.


Detaljhandel med folköl får även bedrivas av tillverkare av folköl. De omfattas inte av kraven på lokal, livsmedelsförsäljning eller matvaruutbud.

Gårdsförsäljning innebär att en småskalig och oberoende tillverkare får sälja egenproducerade alkoholdrycker direkt till konsument på plats i anslutning till tillverkningen.

Du kan ansöka om Gårdsförsäljning via följande länk:

Handläggning

Här hittar du information om vår handläggning av serveringstillstånd.

Ordinarie handläggningstider för stadigvarande tillstånd är 3–4 månader och för tillfälligt tillstånd 2–3 månader. Handläggningstiden påverkas av flera faktorer, bland annat:

  • Att den sökande skickar in alla begärda handlingar i tid.
  • Den sökandes personliga och ekonomiska lämplighet.
  • Lokalens och ytornas allmänna utformning och lämplighet.
  • Eventuella risker för ordning, nykterhet och hälsa

Remisshanteringen kräver tid, då vi skickar remisser till myndigheter som Polisen, Skatteverket, Kronofogden, Miljö- och byggnämnden samt Räddningstjänsten. Om du ändrar din ansökan eller nya uppgifter framkommer under pågående utredning kan det innebära en ytterligare prövning. För att handläggningen ska kunna påbörjas måste ansökan vara komplett. Vi rekommenderar därför att du skickar in ansökan om serveringstillstånd i god tid.

Kommunfullmäktige i Växjö kommun beslutade 2021-02-16 om taxa för tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (§ 21, dnr 2020-00767). Kommunfullmäktige i Växjö kommun beslutade 2025-05-20 om taxa för gårdsförsäljning och tillsyn enligt alkohollagen (§ 64, dnr 2025-00262). Avgiften indexuppräknas årligen.

Frågor om betalning

Om du har frågor är du välkommen att kontakta alkoholhandläggarna genom att ringa kommunens kontaktcenter, telefon 0470-410 00 eller mejla till mbn@vaxjo.se.

Avgifter för ansökan om serveringstillstånd (tillståndsprövning)

Stadigvarande tillstånd

  • Nyansökan om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, slutna sällskap, cateringverksamhet till slutet sällskap samt provsmakningstillstånd – 11 109 kronor
  • Ansökan om permanent ändring av stadigvarande serveringstillstånd avseende serveringslokal, alkoholdryck och serveringstid - 5 554 kronor
  • Nyansökan, tillstånd för cateringverksamhet om sökande redan har stadigvarande serveringstillstånd i kommunen samt tillstånd för stadigvarande serveringstillstånd om sökande redan har cateringtillstånd - 5 554 kronor
  • Ansökan om tillfällig ändring av stadigvarande tillstånd avseende uteservering, alkoholdryck och serveringstid samt tillfällig servering till allmänheten av den som har stadigvarande tillstånd till slutet sällskap. Ändringen avser en period på max 48 timmar. Ett tillfälle per ansökan och max tre tillfällen inom 12 månader från första tillfället – 926 kronor
  • Ansökan om stadigvarande serveringstillstånd i gemensamt serveringsutrymme - 5 554 kronor
  • Tillfällig utökning av stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap till att omfatta servering till allmänheten - 2 315 kronor
  • Nyansökan stadigvarande pausservering - 10 183 kronor
  • Nyansökan stadigvarande pausservering om sökande redan har stadigvarande serveringstillstånd i kommunen - 5 554 kronor
  • Ansökan om provsmakning (tillverkare) enligt 8 kap 7 § alkohollagen - 10 183 kronor

Tillfälliga tillstånd allmänheten

Tillsyn kan komma att ske, enligt regelverk för rörlig tillsynsavgift

  • Tillfälligt tillstånd för ideella föreningar 1 dag - 578 kronor
  • Tillfälligt tillstånd 1 - 4 dagar i följd - 4 629 kronor
  • Tillfälligt tillstånd 5 dagar eller fler i följd - 5 554 kronor
  • Provsmakningstillstånd för partihandlare - 4 629 kronor
  • Provsmakningstillstånd för tillverkare - 4 629 kronor
  • Serveringstillstånd i gemensamt serveringsutrymme, avgift per tillståndshavare - 2 315 kronor
  • Tillfällig pausservering 1-4 dagar. Upp till tre tillfällen/ansökan inom 12 månader från första tillfället - 4 629 kronor
  • Tillfällig pausservering 5 eller fler dagar i följd, max 3 månader under ett kalenderår - 5 554 kronor
  • Tillfällig pausservering 1-4 dagar. Upp till tre tillfällen/ansökan inom 12 månader från första tillfället, om sökande redan har stadigvarande serveringstillstånd i kommunen - 2 315 kronor
  • Tillfällig pausservering 5 eller fler dagar i följd, max 3 månader under ett kalenderår, om sökande redan har stadigvarande serveringstillstånd i kommunen - 3 239 kronor

Tillfälliga tillstånd slutet sällskap

Tillsyn kan komma att ske, enligt regelverk för rörlig tillsynsavgift

  • Tillfälligt tillstånd - 2 777 kronor
  • Tillfälligt tillstånd för ideella föreningar - 578 kronor

Kunskapsprov - tre tillfällen

  • Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, stadigvarande serveringstillstånd i slutet sällskap vid cateringverksamhet, 1 851 kronor.
  • Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten, stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, 1 156 kronor.
  • Tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap, tillstånd för pausservering och tillstånd för provsmakning, 578 kronor.

Anmälan

  • Anmälan om ändring av driftsform om minst en person med betydande inflytande finns kvar - 5 554
  • Anmälan om ändrade ägarförhållanden/styrelse med 50 procent eller mer - 5 554 kronor
  • Anmälan om ändrade ägarförhållande/styrelse med mindre än 50 procent, byte av driftsansvarig - 4 629 kronor
  • Anmälan provsmakning (tillståndshavare) - 695 kronor
  • Anmälan kryddning av snaps (tillståndshavare) - 695 kronor
  • Anmälan om lokal för catering (lokaler avsedda för allmänheten) - 924 kronor
  • Anmälan folköl detaljhandel/servering - 1 389 kronor
  • Anmälan minibar/rumsservering – 0 kronor
  • Anmälan om serveringsansvarig personal - 0 kronor

Restaurangrapporter, påminnelser

  • Påminnelseavgift för restaurangrapport inlämnad efter 1 mars dock senast 1 april – 2 315 konor

Avgifter för tillståndsprövning och tillsyn för gårdsförsäljning

  • Ansökan om gårdsförsäljningstillstånd - 5 500 kronor
  • Ansökan om gårdsförsäljningstillstånd om verksamheten redan har stadigvarande serveringstillstånd eller provsmakningstillstånd - 2 777 kronor
  • Ansökan om permanent ändring av gårdsförsäljningstillstånd - 2 777 kronor
  • Kunskapsprov för gårdsförsäljning, tre tillfällen 926 kronor

Anmälan

  • Anmälan om ändring i egenkontrollprogrammet - 695 kronor
  • Anmälan om ändring av driftsform om minst en person med betydande inflytande finns kvar - 2 777 kronor
  • Anmälan om ändrade ägarförhållanden/styrelse med 50 procent eller mer - 2 777 kronor
  • Anmälan om ändrade ägarförhållanden/styrelse med mindre än 50 procent, byte av driftsansvarig - 2 315 kronor
  • Anmälan av den eller de personer som har utsetts att ansvara för gårdsförsäljningen - 0 kronor

Rapport till Folkhälsomyndigheten - påminnelse

  • Påminnelse för rapport inlämnad efter 1 mars dock senast 1 april, eller utebliven rapport - 1 158 kronor

Avgifter för tillsyn

För tillsyn av serveringsställen med stadigvarande tillstånd till allmänheten och slutna sällskap tas en tillsynsavgift ut som är uppdelad i två delar: en fast årlig avgift och en rörlig avgift.

Fast årlig avgift för tillsyn

I den fasta årliga avgiften ingår inre tillsyn enligt tillsynsplan (dvs. inte inre tillsyn på förekommande anledning), förebyggande tillsyn och rådgivning.

  • Ordinarie tillsynsavgift för varje serveringstillstånd – 2 315 kronor
  • Tilläggsavgift för tillståndshavare med serveringstid klockan 01.00 - 02:00 - 1 156 kronor
  • Tilläggsavgift för tillståndshavare med serveringstid efter klockan 02:00 - 2 315 kronor
  • Tillsyn för detaljhandel/servering av folköl - 1 156 kronor

Fast årlig avgift för tillsyn av stadigvarande tillstånd - gårdsförsäljning

  • Årlig tillsynsavgift (inre tillsyn) - 1 158 kronor

Rörlig tillsynsavgift

Utöver den fasta årliga avgiften tillkommer rörlig tillsynsavgift. Avgiften beräknas genom att handläggningstiden för tillsyn multipliceras med en timtaxa på 926 kronor per timme, max två timmar per tillfälle. För tillsyn kväll, helg, afton och helgdag tas en avgift ut med 1,5 gånger timtaxan. Tillsynsfrekvens framställs i nämndens tillsynsplan.

Tilläggsavgift tillkommer för extra tillsyn på förekommande anledning som medför extra tillsyn utöver den planerade. Avgift för extra tillkommande tillsyn beräknas genom att den faktiska tidsåtgången för handläggning av ärendet multipliceras med timtaxan per timme. När extra tillsyn utöver den planerade inleds meddelas tillståndshavaren skriftligt om att extra tillsyn inleds samt att tillsynen debiteras enligt timdebitering för den faktiska handläggningstiden i ärendet.


Kontakta oss

För frågor kopplade till serveringstillstånd, kontakta oss genom att ringa kommunens kontaktcenter, telefon 0470-410 00 eller mejla till mbn@vaxjo.se.

Uppdaterad: 26-september-2025