Kommunens webbplatser

Level Växjö

Om du har en idé ger vi på Level Växjö dig motivation, kraft och verktyg för att bygga ditt hållbara företag. Vårt fokus ligger på att sänka trösklarna och ge plats åt alla oavsett bakgrund.

Vi hjälper dig att förverkliga din företagsdröm

Raed Kamil

Har du en idé om ett eget företag? Söker du kunskap om att starta eget? Är du intresserad av att träffa andra företagare och utöka ditt nätverk? Level Växjö erbjuder dig en internationell mötesplats för nätverkande, kunskap och coachning.

Om du har en idé ger vi på Level Växjö dig motivation, kraft och verktyg för att bygga ditt hållbara företag. Vårt fokus ligger på att sänka trösklarna och ge plats åt alla oavsett bakgrund.

Är du i steget innan eget eller redan etablerad företagare kan vi på Level Växjö utrusta dig med kunskap och lotsa dig rätt utifrån just dina behov. Kanske behöver du särskild kunskap om att driva företag i Sverige, hjälp med språk och förståelse för vägen mot eget företag.

Kanske vill du träffa andra företagare att byta tips och idéer med? Genom att ta del av andra företagares erfarenheter kan du få hjälp och inspiration att få dina affärer att växa samtidigt som du kan stötta någon annan i framtiden.

Vi samverkar med företagsfrämjande aktörer, banker, myndigheter och andra funktioner som finns till för dig som företagare.

Är detta något för dig, kontakta oss så påbörjar vi din företagsresa tillsammans!

Kontaktperson

Raed Kamil, näringslivsutvecklare, raedkadhem.kamil@vaxjo.se

Mer information och tider

Måndagar klockan 13.00-15.00, tisdagar, klockan 10.00-12.00 har Level drop-in tider på Sandgärdsgatan 26C. På onsdagar och torsdagar bemannar Level Medborgarkontoret i Växjö på Hjalmar Petris väg 4 i Araby och har drop-in tider mellan klockan 10.00-15.00.

Starta företag

Möt några av Levels deltagare

Nada är en av deltagarna som länge drömt om att starta eget. Hon rekommenderades att ta kontakt med Level via personalkontoret på Medborgarplatsen då hon ville lära sig mer om beskattningssystem, affärsmodeller och annat som rör företagande.

-Att få möjligheten att kommunicera på arabiska har gjort det enklare för mig att förstå syftet och vikten med att skapa en affärsplan, och annat som rör företagande i Sverige, säger Nada som idag driver sin egen butik.

Oleksii ser fram emot att starta sin företagsresa

Oleksii kom till Sverige från Ukraina i december. När han först kom hit var hans mål att bli franchisetagare för ett ukrainskt livsmedelsföretag som håller på att expandera i Sverige. Ganska snart insåg han att det fanns en hel del hinder för att starta eget.

- Kommer du från ett annat land kan det svenska regelverket för företagande verka krångligt och svårt att förstå, särskilt när du inte behärskar språket, säger Oleksii.

Den personliga kontakten viktig

Via folkuniversitetet blev Oleksii rekommenderad att kontakta Almi, som i sin tur rekommenderade honom att vända sig till Level. Det var när han träffade Raed Kamil som är projektledare på Level som alla bitarna föll på plats. Av Raed fick han hjälp med praktiska delar som till exempel att fylla i en affärsplan.

- Det är lätt att känna sig utelämnad när man öker efter information på egen hand. Då är det bättre att träffas och diskutera med någon som vet hur företagande i Sverige fungerar, säger Oleksii, som just nu är på gång med att starta eget. Men någon franchise inom livsmedelsbranschen blir det inte. Växjös marknad är för liten. Planen är istället att starta något inom tandläkarbranschen, en bransch som Oleksii känner väl till då han själv arbetar som tandläkare i hemlandet Ukraina.

-Tack vare den personliga kontakten och rådgivningen jag fick genom Raed och Level är jag äntligen på gång och ser nu fram emot nästa steg i min företagsresa, säger Oleksii.

Oksana satsar på att bli entreprenör i Sverige

Oksana kom till Sverige från Ukraina för drygt ett år sedan. I hemlandet drev hon ett internationellt transport- och handelsföretag. Genom att starta upp ett separat företag i Sverige, hoppas hon kunna driva företaget vidare. Men att komma som ny till Sverige med förhoppningen om att starta eget, har inte varit helt enkelt. För Oksana har språket och att veta vilka dokument som ska fyllas i varit de största hindren.

- För mig har Level varit en möjlighet att få fortsätta att jobba med det jag gör idag. Alternativet hade varit att börja om från början och ta ett jobb inom något jag varken har erfarenhet eller utbildning inom, vilket hade känts som slöseri med både kompetens och all den tid jag lagt på min tidigare verksamhet.

På frågan om vem som kan vända sig till Level för hjälp, svarar hon: -Är du motiverad och har en företagsidé, men behöver stöd så kan Level guida dig. Därefter är det upp till dig, men det är viktigt att våga, avslutar Oksana.

Level Växjö

Salam tog steget och startade frisörsalong

Salam Altae hade en dröm om att starta eget, men visste inte hur han skulle komma i gång, eller vad som krävdes. Han kom i kontakt med Level via Stadsbiblioteket i Växjö. Via Level fick han kunskap om allt från olika företagsformer, och skattesystem. Därefter fick han hjälp med att skriva en affärsplan och kort därefter var processen mot att starta eget i gång. Salem rekommenderar alla som är i en liknande situation som han och som har en affärsidé, men som inte vet vad som krävs för att ta sig vidare att ta kontakt med Level.

-Jag hade tidigare arbetat som frisör i Bagdad och hade många frågor om hur det är att starta eget i Sverige. Via Level fick jag svar på mina frågor och rätt guidning för att ta mig vidare, säger Salam.

Level-vill få fler att våga starta eget

Level är en internationell mötesplats för alla som drömmer om att starta eget. Oavsett om det gäller hinder i form av språkliga barriärer, eller krångliga företagsregler är målet att fler ska våga påbörja sin företagsresa.

Raed Kamil är näringslivsutvecklare på Växjö kommun och projektansvarig för Level. Han ser att Level kan stötta på flera sätt.

– Som nyanländ blir du ofta hänvisad till instanser där det inte alltid finns tillräckligt med kunskap, eller resurser för att ta vara på den erfarenhet som en nyanländ har att erbjuda. Konsekvensen blir att många drar sig för, eller avstår från att starta eget. I vissa fall kan reglerna verka avskräckande, menar Raed som själv kom till Sverige från Irak 2008 och har lång erfarenhet inom exportindustrin.

Genom en kombination av rätt verktyg och guidning hoppas han att Level ska göra det enklare för fler att starta och påbörja sin företagsresa.

- Det kan vara allt från att sitta ner och tillsammans gå igenom en affärsplan från grunden på det egna språket, till att stötta med bankkontakter, eller andra saker som det finns ett behov av att skapa sig förståelse kring, säger Raed.

På frågan vilka Level vänder sig till svarar han; -Alla som vill och har en idé är välkomna hit till oss. Oavsett bakgrund och erfarenhet. Är du nyfiken på vad Level kan göra för dig? Kom hit på en kopp kaffe så berättar vi mer. Det är gratis!

Tre skäl att kontakta Level – så kommer du igång med din företagsdröm

- Har du en företagsidé som du drömmer om att förverkliga?
- Vill du öka dina kunskaper om företagande i Sverige?
- Söker du hjälp, rådgivning och nätverk?

Kom ihåg- inga drömmar är för stora eller små!

Uppdaterad: 30-maj-2024