Kommunens webbplatser

Feriepraktik – en viktig start för ungas arbetsliv

Växjö kommun har under flera år anordnat feriepraktik för ungdomar inom kommunen och i föreningslivet. Nytt för i år är att det även finns feriepraktikplatser inom näringslivet.

Publiceringsdatum11-juni-2024

Intresset för feriepraktik under sommaren 2024 har varit större än på länge. Totalt var det 1 184 ungdomar som sökte och alla som uppfyllde kraven har fått en plats. I dagsläget har över 800 ungdomar fått feriepraktik i sommar, vilket är den högsta siffran på länge.

För att bredda utbudet för ungdomarna och ge företag en möjlighet att visa upp sina yrken har även näringslivet erbjudits att ta emot feriepraktikanter.

Av totalt 825 feriepraktikplatser finns det drygt 30 platser hos åtta företag inom näringslivet.

- Feriepraktik är ett sätt att stärka ungdomar inför arbetslivet och samtidigt en möjlighet att skapa intresse hos verksamheter för att stärka kompetensförsörjningen. Det känns bra att kommun, föreningsliv och näringsliv tillsammans kan ge ungdomar arbetslivserfarenhet. Det är ett viktigt kliv in i vuxenlivet säger Amela Haracic Agovic och Aina Hantoft på Växjö Ferie.


Toftastrand konditori är ett av de företag som kommer att ta emot feriepraktikanter i sommar. Louise Einvall berättar varför.

Varför väljer ni att ta emot feriepraktikant i sommar?
När jag såg erbjudandet om att ta feriepraktikanter så tänkte jag att det var en bra möjlighet som skulle passa hos oss eftersom vi har flera olika verksamheter, allt från kanonuthyrning till trädgård och konditori. Det är inte svårt att hitta meningsfulla uppgifter.

Varför är det viktigt?
Att ungdomar har en sysselsättning är en viktig angelägenhet för oss alla i samhället. Vi vill ge ungdomar möjligheten att prova på att jobba hos oss och visa vad de kan.

Vi ser det också som en möjlighet för oss att hitta framtida medarbetare. Förhoppningsvis kan vi väcka intresse för våra yrken.

Feriepraktik gynnar både oss som företag och ungdomarna.

Vad kommer feriepraktikanten att göra hos er?
-Vi kommer att ha två feriepraktikanter som får vara hos tre veckor, under tre olika perioder i sommar. De kommer att få göra olika saker, allt från kanotuthyrning till att sköta trädgården och diska. Vi kommer att matcha arbetsuppgifterna med de ungdomar som är hos oss, så att det blir en bra erfarenhet för dem.

 

Fakta om feriepraktik


Varje sommar erbjuder Växjö kommun feriepraktik för ungdomar. Målet med feriepraktiken är att ungdomar ska få prova på att jobba, få möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden och inspirera till framtida yrkesval. Syftet är också att på längre sikt möta framtida kompetensförsörjningsbehov.

I år har ungdomar som är födda 2006, 2007, 2008 haft möjlighet att söka. Feriepraktik genomförs under vecka 25-33.

Att erbjuda ungdomar feriepraktik inom näringslivet är ett pilotprojekt som kommer att utvärderas under hösten 2024.

Mer information om sommarlovsferie

Uppdaterad: 11-juni-2024